INWESTYCJA

Przy ulicy Bułgarskiej 59 w Poznaniu powstaje nowoczesne osiedle mieszkaniowe. W pierwszym etapie inwestycji powstaną dwa budynki znajdujące się bezpośrednio przy ulicy Bułgarskiej. Budynek A o wysokości 48,88m składający się z 16 kondygnacji oraz budynek B1 o wysokości 48,67m, na który składa się część z 6 kondygnacji oraz część wysoka z 16 kondygnacji. W budynkach na poziomie parteru zlokalizowano funkcje handlowo-usługowe a powyżej zaprojektowano 180 mieszkań. Przeszklony usługowy parter dostępny jest głównie od strony ulicy Bułgarskiej, z kolei dostęp do kondygnacji mieszkalnych zapewniono bezpośrednio z garażu podziemnego oraz od strony dziedzińca, poprzez reprezentacyjne hole wejściowe.

W ramach II etapu inwestycji Bułgarska 59 powstaną dwa budynki: B2 o wysokości 45,3 m składający się z 15 kondygnacji oraz B3 o wysokości 19,37 m składający się z 6 kondygnacji. Zaprojektowano w nich 229 funkcjonalnych mieszkań.

Wewnątrz osiedla zaprojektowany został dziedziniec z przyjemną zielenią oraz placem zabaw dla dzieci. Cały kompleks będzie charakteryzował się zabudową wysoką, ogrodzoną i chronioną, z kontrolą dostępu. Wszystkie przestrzenie ogólnodostępne wokół budynków zagospodarowano zielenią w donicach, trawnikami, drzewami i krzewami, chodnikami z kostki pozbruk, rampami i schodami z prefabrykowanych elementów betonowych wykończonych żywica oraz wyposażono w ławki, kosze na śmieci, piaskownice, huśtawki i elementy oświetlenia wewnętrznego dziedzińca. Miejsca parkingowe dla lokali mieszkalnych zapewniono w dwupoziomowym garażu podziemnym (361 miejsca) oraz na ogrodzonym terenie (16 miejsc). Wychodząc naprzeciw potrzebom przyszłych mieszkańców, przewidziano dodatkowe 70 miejsc postojowych naziemnych w II etapie inwestycji. Dostęp do wszystkich miejsc parkingowych jest strzeżony bramą garażową sterowaną zdalnie z budynku lub na pilota i możliwy jest wyłącznie dla lokatorów. Wjazd i wyjazd z garażu oraz na teren zapewniony jest od strony ulicy Bułgarskiej. Część parkingową w przestrzeni dziedzińca oddzielono barierami.

Wszystkie części wspólne budynku oraz dziedziniec zostały przystosowane dla osób niepełnosprawnych. Lokale mieszkalne na poszczególnych kondygnacjach dostępne są poprzez klatki schodowe z windą, skomunikowane bezpośrednio z poziomem garażu podziemnego oraz strefą wejściowa w poziomie parteru. Wykończenie wind wykonane ze stali nierdzewnej z lustrami, pochwytami, podłogą z płytek gresowych co zapewnia ich wieloletnią trwałość, estetykę i komfort użytkowania. Wszystkie kondygnacje są zamknięte drzwiami pożarowymi drewnianymi w okleinie naturalnej z naświetlem bocznym. W przestrzeniach ogólnodostępnych zlokalizowano skrzynki na listy oraz tablice informacyjne. Część lokali ma dostęp do indywidualnych komórek lokatorskich w poziomie garażu i na piętrach mieszkalnych.

Cały kompleks wyszedł spod deski kreślarskiej jednego z najlepszych Poznańskich architektów – Pracowni Architektonicznej Ewy i Stanisława Sipińskich. Są oni autorami wielu prestiżowych projektów powstałych w całej Polsce, jak i laureatami wielu nagród, w tym tak uznanych jak International Property Awards.

W tym projekcie wykorzystano przestrzeń tak, by każdy poczuł się tu jak w domu, mając jednocześnie świadomość tego, że mieszka w dużym nowoczesnym kompleksie znajdującym się blisko centrum oraz terenów zielonych. Projektanci wykorzystali nowoczesne i energooszczędne rozwiązania. Elewacje kondygnacji mieszkalnych wykończone są szlachetnymi tynkami, a we fragmentach okładzinami elewacyjnymi. Równomierny rytm okien, balkonów i przeszklonych loggii zapewnia szeroką perspektywę i jasne światło w lokalach mieszkalnych.
Większość lokali mieszkalnych posiada balkon, taras lub loggię, wydzielone balustradami pełnymi oraz balustradami szklanymi.

Lokale wyposażone są w wodę zimna i ciepłą, kanalizację, instalację elektryczną, instalację niskoprądową, wentylację wywiewną mechaniczną z pomieszczeń łazienek, wc, kuchni oraz od okapów kuchennych, orurowanie dla instalacji telefonicznej , RTV oraz instalację domofonową.

preloader